Sluit menu
Home Mag je bij je belastingaangifte dieetkosten voor een glutenvrij dieet aftrekken?

Mag je bij je belastingaangifte dieetkosten voor een glutenvrij dieet aftrekken?

Belastingaangifte dieetkosten

Kort samengevat: Het antwoord hierop is ja, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Aan welke voorwaarden je precies moet voldoen om dieetkosten af te mogen te trekken lees je in dit blog artikel.

Welke dieetkosten mag ik aftrekken?

Belastingaangiften zijn elk jaar weer een terugkerend feit. Tegenwoordig is veel al vooraf ingevuld, maar niet alles. Wist je bijvoorbeeld dat je, wanneer je hiervoor in aanmerking komt, bepaalde dieetkosten mag aftrekken? Dieetkosten vallen onder ‘specifieke zorgkosten’ en daarvoor moet je natuurlijk wel aan bepaalde eisen voldoen, deze lees je op de website van de belastingdienst.

Dieetlijst

Wanneer je op voorschriften van een arts of diëtist een dieet volgt, dan mag je een vast bedrag voor dat jaar aftrekken bij je jaarlijkse belastingaangifte. Op de website van de belastingdienst vind je een lijst waarop je alle aftrekbare dieetkosten terug kunt vinden. Het bedrag dat je mag aftrekken over 2017 is terug te vinden op de dieetlijst 2017.

Dieetverklaring

Om in aanmerking te komen voor het aftrekken van deze zorgkosten, is het belangrijk dat je een dieetverklaring hebt. Je kunt je huisarts of diëtist vragen een verklaring op te stellen. Een voorbeeld van de dieetverklaring kun je ook terug vinden op de website van de belastingdienst.

Bij glutensensitiviteit ook dieetkosten aftrekken

Heb jij geen coeliakie, maar ben je wel glutensensitief? Ook dan mag je bij je aangifte je dieetkosten aftrekken. Ook hiervoor geldt dat je een dieetverklaring van je huisarts of diëtist moet kunnen tonen.

Welk bedrag mag ik aftrekken over 2017 voor gemaakte dieetkosten?

Mensen met de diagnose Coeliakie of de ziekte van Dühringer die een glutenvrij dieet of glutenvrij in combinatie met lactosebeperkt / lactosevrij dieet volgen op medische voorschriften mogen een bedrag van de belasting aftrekken. Dit geldt dus ook voor mensen met een sensitiviteit of intolerantie die op voorschriften van een arts of diëtist een glutenvrij dieet volgen. Welk bedrag mag je aftrekken?

  • Voor een glutenvrij dieet is dit €900,- euro voor 2017
  • Voor een glutenvrij dieet in combinatie met een lactosebeperkt/ lactosevrij dieet is dit €1.050 euro voor 2017)

Voor wie mag ik dieetkosten aftrekken van de belasting?

Je mag je eigen zorgkosten aftrekken, maar je mag deze gemaakte zorgkosten ook aftrekken voor anderen, waaronder je fiscale partner en je kind(eren) jonger dan 27 jaar, als zij niet in staat zijn om de kosten zelf te betalen. Lees meer hierover op de pagina van de Belastingdienst: ‘Voor wie mag u zorgkosten aftrekken?’.

Inkomensafhankelijk

Het is belangrijk te weten dat deze zorgkosten aftrekbaar zijn bij de belastingaangifte. Het is dus geen tegemoetkoming. Daarnaast is deze aftrekpost voor zorgkosten inkomensafhankelijk. Dus wanneer je weinig inkomstenbelasting hoeft af te dragen, is het mogelijk dat het voordeel van de aftrekpost zeer klein of zelfs niets is.

Welke stappen moet ik ondernemen voor de belastingaangifte van dieetkosten?

Wil jij weten of je dieetkosten mag aftrekken en hoe je dat doet? Volg onderstaand stappenplan!

  1. Bepaal voor wie je de zorgkosten wilt aftrekken.
  2. Controleer of jij of de persoon/personen waarvoor je de zorgkosten af wilt trekken voldoet aan de voorwaarden voor aftrek van zorgkosten
  3. Download de Dieetbevestiging 2017.
  4. Doe belastingaangiften over 2017. Doe je voor 1 mei aangiften, dan krijg je voor 1 juli bericht.

Veel succes!

Emil Kerckhoffs schreef:

De uitleg van dieetkosten vergoeding op verschillende sites is erg verwarrend.
Belastingdienst geeft een vergoeding van € 1050,- bij een gluten/lactosevrij dieet per jaar.
Is dit gerelateerd aan een bruto inkomen, en hoe hoog is dat ?

YAM glutenvrij schreef:

Hallo Emil, Mogelijk is deze pagina handig voor je: belastingdienst. Met een doktersverklaring kan je een vast bedrag € 1050,- terug krijgen per jaar. Je mag alleen dat bedrag aftrekken als je uitkomt boven een bepaald bedrag, ook wel de zorgdrempel genoemd. Deze is afhankelijk van je bruto jaarinkomen, de hoogte van je inkomen bepaald hoeveel je werkelijk mag aftrekken. Wij raden je zeker aan om de belastingdienst te bellen om met hun je jaarinkomen, uitgave en het vaste bedrag voor je dieetkosten te bespreken voordat je een doktersverklaring gaat opsturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *