Sluit menu
Home Interview met Ralph Moorman

Interview met Ralph Moorman

ralph moorman glutenvrij

Ralph Moorman is gezondheidscoach & Ir. levensmiddelentechnologie. Hij streeft naar een transparante gezondheidsmarkt. Tijd voor een interview!

Wie ben je?

Ik ben Ralph Moorman, afgestudeerd levensmiddelentechnoloog en gezondheidscoach.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Als een bevlogen, vasthoudend type die zichzelf niet altijd serieus neemt. Maar goed, een ander kan dat weer heel anders zien…

Hoe is De hormoonfactor ontstaan?
De hormoonfactor is het resultaat van mijn lange zoektocht naar kennis over levensstijl en gezondheid. Deze tocht begon op de Wageningen Universiteit, bracht mij naar artsenseminars in Amerika en zorgde ervoor dat ik aan een natural bodybuild wedstrijd meedeed om de methode op mezelf te testen. Hierbij ontdekte ik hoe cruciaal een goede hormonale balans is voor onze gezondheid en dat deze balans met levensstijl positief en negatief te beïnvloeden is. Belangrijke levensstijlpijlers daarbij zijn voeding, training, stressreductie, en mentale kracht.

Optimale gezondheid: noem 4 dingen waar je dan aan denkt….

– Optimale gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte

– Optimale gezondheid is geestelijke harmonie

– Optimale gezondheid is zeer flexibel zijn bij stress

– Optimale gezondheid is goed scoren op lichamelijke kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid snelheid en coördinatie.

Levensmiddelentechnologie en gezonde voeding… tegenstrijdig of versterkt het elkaar?
Het zou elkaar in theorie moeten kunnen versterken. Processen zijn namelijk een stuk beter beheersbaar en controleerbaar in een fabriekssetting dan ambachtelijk.

In de praktijk is het echter zeer tegenstrijdig, omdat de industrie patenten kan aanvragen op producten. Dit kan alleen op nieuwe bewerkingsmethodes of toevoegingen. Het resultaat hiervan is dat de voeding in de supermarkt vaak zwaar bewerkt is en vol zit met allerlei onnodige toevoegingen. Deze voeding staat zo ver van de natuur dat ik het zie als een experiment met onze gezondheid waar we de uitkomst niet van kennen.

Wat maakt je onderscheidend?
In de wereld van de gezondheidscoaches zijn er bijna geen concurrerende opleidingen en boeken die zo diep op de hormonale balans in gaan. Verder zijn er vele boeken over gezondheid op de markt, maar zijn er zeer weinig door een levensmiddelentechnoloog geschreven. Zo kan ik naast mensen bewust maken van de gevaren en verlokkingen in de supermarkt ook meewerken aan betere alternatieven.

 Wat heb je zelf met glutenvrij?
Glutenvrij is voor mij een zeer belangrijk thema. Ik merk dat zeer veel mensen glutensensitief zijn. Lezers van mijn boeken die glutenvrij gaan eten sturen me vaak berichten met hun resultaten. Velen van hen zijn van allerlei problemen af gekomen zoals luchtweg-, huid-, gewrichts- en darmklachten; voelen velen zich fitter en mentaal scherper; en merk ik positieve resultaten bij een aantal auto-immuunziekten. Deze mensen zeggen dat hun klachten terugkomen wanneer ze even wat minder streng op de gluteninname letten.

Ik merk dat ik door glutenvrije voeding geen energiedips meer heb, scherper kan nadenken en dat ik geen last meer heb van acne op mijn rug. Eigenlijk zou naar mijn mening iedereen zich moeten laten testen op coeliakie en als de test negatief is alsnog een paar weken glutenvrije voeding uitproberen en ervaren of het iets doet.

Coeliakie versus zelf kiezen om glutenvrij te eten. Hoe zouden deze elkaar kunnen verstreken?
Om elkaar te versterken is het van belang om naar elkaar te luisteren. Allereerst is het van belang om in te zien dat glutensensitiviteit geen ingebeeld iets is. Ook personen die geen coeliakie hebben kunnen zeer veel baat hebben bij een glutenvrij dieet en zelfs van zware lichamelijke klachten afkomen. Het komt bij glutensensitiviteit echter een stuk minder nauw. Sporen en kleine hoeveelheden gluten geven namelijk bij glutensensitiviteit geen klachten, terwijl dit een ramp kan betekenen voor iemand met coeliakie. Daarom is de juiste voorlichting cruciaal, zodat bijvoorbeeld personeelsleden in de horeca de verschillen kennen en niet cliënten met coeliakie in de problemen brengen.

De allerbelangrijkste factor die mensen met coeliakie en glutensensitiviteit zou moeten binden is de behoefte aan meer lekkere en gezonde glutenvrije alternatieven. De nieuwe groep mensen die er voor kiest om vaker voor glutenvrij te kiezen is namelijk zo groot dat het voor bedrijven nu pas echt rendabel wordt om met glutenvrij aan de slag te gaan en nieuwe producten te ontwikkelen.

Daarnaast vind ik glutenvrije alternatieven op brood en pasta ook belangrijk voor de variatie en voeding van mensen. Twee keer per dag brood, in de avond pasta, bindmiddelen, sauzen, soepen; veel mensen eten de hele dag door tarwe, en dat is veel te eenzijdig.

Wat heeft je methode te bieden als je glutenvrij moet of wil eten?
In mijn methode zijn alle recepten zuivel- en glutenvrij. Deze manier van eten heeft zich al bij zoveel cliënten bewezen, dat ik het iedereen aanraad (liefst na een coeliakie-test).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *