Sluit menu
Home Restjes, wat doe je ermee?

Restjes, wat doe je ermee?

Zaterdag is boodschappendag. Je pakt je boodschappentas uit de kast en terwijl je de autosleutels zoekt, zie je op de fruitschaal drie appels met bruine plekken liggen. Die hebben hun beste tijd gehad. Niemand gaat ze meer eten, daarom gooi je ze maar gelijk maar in de afvalbak. We gooien met z’n allen nog veel eten weg elke week. Zo’n 50 kg per persoon in een jaar. Dat is een hoop geld en wat dacht je bijvoorbeeld van alle energie en de grondstoffen die nodig zijn om het te maken en naar de winkel te brengen. Veel mensen willen minder eten verspillen, hoe pak je dat nu slim aan?

Daarom 3 tips hoe je gelijk succesvol kunt starten:

Tip 1: Plannen!
Geen eten weggooien klinkt simpeler dan het is. e moet er een paar stappen voor terug gaan. Naar het moment dat je je autosleutel zoekt om boodschappen te gaan doen. Voordat je naar de supermarkt gaat, is het slim om te plannen. Wat eet je de komende dagen, welke producten heb je daarvoor nodig en hoeveel? Noteer dit op je boodschappenlijstje. Als je niet te veel inkoopt, voorkom je dat je eten zal weggooien. Het lijkt heel simpel, maar vergeten we het uit gemak of omdat we haast hebben.

Tip 2: Ben creatief
Minder weggooien gaat in kleine stapjes. Kijk met andere ogen naar de producten die je in huis hebt. Neem bijvoorbeeld de drie appels met bruine plekken. Om zo te eten, zijn deze appels niet zo aantrekkelijk meer. Maar wat als je je ze schilt en ze in blokjes met een beetje kaneel in de oven bakt? Dan  heb je iets lekkers voor bij de thee. Precies zo kun je kijken naar de restjes van je avondeten: bewaar ze en eet het de volgende dag als lunch.

Tip 3: Vries vaker in
Maak vaker gebruik van je vriezer. Bijna alles wat je teveel hebt kun je invriezen, zodat je het op een later moment weer kan eten. Heb je bruine bananen over? Snijd ze in plakjes en vries ze in, lekker voor door een smoothie. Of liggen er een aantal rimpelende paprika’s op de aanrecht? Snijd ze in reepjes, kook ze heel kort en vries ze daarna in. En voila:  een heerlijke basis voor een wokgerecht.

Wat is jouw tip om minder voedsel weg te gooien? Laat je het weten op onze social media accounts?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *