Sluit menu
Home Vragen over glutenvrij eten

Vragen over glutenvrij eten

10 meest gestelde vragen over glutenvrij eten beantwoord door Ralph Moorman.

1. Wat is het verschil tussen gluten intolerantie, gluten allergie en coeliakie? 

Klachten die je kunt hebben als je tarwe eet zijn coeliakie, tarwe-allergie, glutensensitiviteit, en fodmapovergevoeligheid (bij fodmapovergevoeligheid zijn het niet de gluten, maar fructanen in tarwe die problemen veroorzaken). De klachten die bij deze problemen ontstaan kunnen elkaar echter overlappen zodat het soms moeilijk is deze te onderscheiden. Vaak voorkomende klachten zijn vermoeidheid, darm-, huid-, gewrichts- en luchtwegproblemen en andere vormen van ontsteking en een actief immuunsysteem.

De meest heftige problemen bestaan er bij coeliakie, en bovendien moet de persoon met coeliakie veel strenger gluten weren. Zelfs sporen van gluten door kruisbesmetting geven al hevige klachten. Coeliakie en tarwe-allergie zijn te testen door de huisarts, bij glutensensitiviteit en fodmapovergevoeligheid kun je het alleen zelf goed testen door klachten te volgen bij eliminatie en vervolgens weer introductie. Let op: Sluit eerst coeliakie uit bij de arts, alvorens een glutenvrij eetpatroon uit te testen. Als je al een tijdje glutenvrij eet dan kan de arts coeliakie niet meer testen. Dit is belangrijk om te weten omdat je bij coeliakie veel strenger moet zijn in het weren van gluten en een glutenfout wil je te allen tijden voorkomen.

2. Waaraan merk je dat je glutenvrij zou moeten eten?

Als je bovengenoemde klachten hebt dan zou het aan te raden zijn een glutenvrij, tarwevrij of fructanenvrij eetpatroon te volgen. Laat je eerst testen op coeliakie zo lang je nog gluten eet en ga daarna aan de slag met eliminatietesten.

3. Hebben mensen die glutenvrij eten extra voedingsstoffen nodig? 

Glutenvrije vervangers bevatten vaak minder vezels dan glutenbevattende volkorenproducten. Zorg daarom dat je voldoende vezelrijke alternatieven eet, zoals volle glutenvrije granen en pseudogranen (mits deze goed verdragen worden), zoals zilvervliesrijst, quinoa, boekweit, amaranth, teff, glutenvrije haver en andere vezelbronnen zoals peulvruchten, (zoete) aardappel, groenten en fruit. In de meeste glutenbevattende broodsoorten wordt broodzout met extra jodium toegevoegd. Dit geldt niet voor alle vervangende glutenvrije producten, wat een jodiumtekort mogelijk maakt (YAM desem bevat overigens wel gewone gejodeerde bakkerszout). Zorg dan dat je jodium uit andere bronnen haalt, zoals zeewier, zeekraal, witvis, gejodeerd zout of multi-vitamine.

4. Vaak lees je dat in een product sporten van gluten zitten, hoe erg is dat? Waar moet je op letten bij het lezen van een ingrediënten lijst? 

Voor iemand met coeliakie is dit zeer gevaarlijk, omdat een zeer kleine hoeveelheid al hevige klachten kan geven. Bij glutensensitiviteit geeft dit echter geen problemen. Let dus bij coeliakie strikt op het glutenvrije logo, houd de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging goed in de gaten en laat je begeleiden door een deskundige.

5. Is haver nu glutenvrij of niet? Er is vaak verwarring over, want in haver zitten gluten maar er is dus ook glutenvrije haver, zoals in het YAM desem brood. Hoe zit dat? 

De meeste haver kan in het proces in contact komen met sporen van glutenbevattende granen. Dit geeft problemen bij coeliakie maar niet bij glutensensitiviteit. Er is ook gecertificeerde glutenvrije haver die in een afgesloten keten wordt geproduceerd. Deze is gebruikt in YAM desem.

6. Hoe kan het dat er nu zoveel mensen zijn die glutenvrij eten?

De precieze reden is nog niet aangetoond, maar er zijn vermoedens. Het broodproces zelf zit in de verdachtenbank. De term “plofbrood” beschrijft het nog het beste. Het huidige proces van broodbakken is steeds sneller en de eisen van het brood zijn veranderd. Zo vraagt de consument om hooggerezen brood. Om dit te bereiken wordt er meestal extra glutenpoeder toegevoegd, ook wel “vitaal gluten” genoemd, waardoor er dus meer gluten in zit. Daarnaast zorgde het ouderwetse langzame desemproces ervoor dat een deel van de gluten en fructanen afgebroken worden, waardoor het beter verdragen wordt door veel mensen.

7. Is een glutenvrij dieet gezond? 

Absoluut niet. Het gaat er niet om wat je niet eet, maar wat er voor terugkomt. Als je er bewust mee omgaat kan een glutenvrij dieet zelf nog gevarieerder zijn en meer voedingswaarde hebben. Daarnaast is het niet alleen van belang wat je eet, maar ook wat j  verteert er verdraagt. Als je gluten en/of tarwe vanwege wat voor reden ook niet goed verteert of verdraagt, belast het het lichaam dermate dat het ongezond voor je is, onafhankelijk van de voedingswaarde.

8. Een keertje zondigen moet kunnen, of niet? 

Ik geloof sowieso in de 80/20 regel om iets op de lange termijn vol te houden, maar voor glutenvrij is het een ander verhaal. Glutenvrij moet bij coeliakie voor de volle 100% en bij glutensensitiviteit is dit per persoon verschillend, afhankelijk van de ernst ervan.

9. Is glutenvrij eten een hype? 

Glutenvrij eten is geen hype, of het nou over coeliakie gaat of over glutensensitiviteit: in beide gevallen kunnen de klachten hevig zijn en zeker niet ingebeeld. Glutenvrij eten zonder coeliakie te hebben vanwege klachten is overigens zeker niet nieuw. Ik hoor er al zeker 20 jaar over op allerlei congressen en bijeenkomsten van ervaren therapeuten. Het is echter nu wat meer in de media dan vroeger en wetenschappelijk is er gelukkig meer interesse. En natuurlijk zijn er allerlei slimmerds die er op inspelen door producten een gezonder imago te geven door het glutenvrij te noemen. Ik hoop dat steeds meer mensen hier doorheen gaan prikken. Glutenvrije crap is nog steeds crap.

10. Wat is de grootste zin en de grootst onzin als het aankomt op glutenvrij eten? 

Het heeft zeker zin om glutenvrij te eten als je je er beter door voelt of van klachten afkomt, met als uitgangspunt dat er gezonde glutenvrije alternatieven voor terugkomen en het totale voedingspatroon klopt. Het heeft geen zin om glutenvrij te eten als je niet weet of je er klachten van krijgt en als je kies voor glutenvrije alternatieven die ongezond zijn.

Bron: glutenvrijemarkt

 

Geschreven door Marieke 

Hi, after reading this remarkable post i am as
well delighted to share my experience here with
friends. 0mniartist asmr

You ought to be a part of a contest for one of the most useful sites on the net.

I most certainly will recommend this blog! 0mniartist asmr

0mniartist schreef:

Thanks for every other fantastic post. The place else may just anyone get that type of info in such an ideal way of writing?
I have a presentation next week, and I’m at the look for such info.

asmr 0mniartist

j.mp schreef:

I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area .
Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
Studying this info So i am satisfied to exhibit that I’ve a very excellent uncanny feeling I discovered just what I needed.

I most definitely will make sure to don?t put out of your mind this website
and give it a glance regularly. 0mniartist asmr

j.mp schreef:

This post offers clear idea in support of the new viewers of blogging,
that genuinely how to do blogging and site-building.
0mniartist asmr

gamefly or schreef:

Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.

When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, fantastic blog!

asmr why schreef:

I know this if off topic but I’m looking into starting
my own blog and was wondering what all is required
to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost
a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% sure.
Any tips or advice would be greatly appreciated. Kudos

and asmr schreef:

I’m not that much of a internet reader to be honest but your
blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.

Many thanks

on asmr schreef:

Great article. I’m facing some of these issues as
well..

gamefly what schreef:

Remarkable things here. I am very happy to look your article.

Thanks so much and I am having a look forward to touch you.

Will you please drop me a mail?

asmr are schreef:

hello there and thank you for your information – I have definitely
picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues
using this website, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to
load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
Not that I am complaining, but slow loading instances
times will sometimes affect your placement in google and can damage
your high quality score if ads and marketing with Adwords.
Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content.
Make sure you update this again very soon.

tinyurl.com schreef:

I quite like looking through a post that will make men and women think.
Also, many thanks for allowing for me to comment!

asmr our schreef:

I got this web page from my buddy who informed me on the topic of this site and now this time I am browsing this site
and reading very informative articles or reviews at
this time.

asmr for schreef:

There is definately a great deal to find out about this topic.

I like all of the points you made.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *