Sluit menu
Home Glutenvrij Suikerfeest

Glutenvrij Suikerfeest

glutenvrij suikerfeest gluten coeliakie

Suikerfeest! Klinkt lekker en gezellig toch? Dat is het ook. Na de ramadan (een periode van vasten) komen families, vrienden en buren bij elkaar om het einde te vieren met het Suikerfeest. Tijdens de viering komen volop lekkere hapjes, zoetigheden en cadeautjes op tafel. Veel van deze lekkere hapjes bevatten gluten. Maar er zijn ook genoeg lekkere glutenvrije hapjes! Wij zetten een paar heerlijke recepten op een rij voor een glutenvrij Suikerfeest.

Wat is het Suikerfeest eigenlijk?

Het Suikerfeest wordt in het Arabisch Eid al-Fitr genoemd. Dit betekent ‘feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)’. Er wordt drie dagen lang feest gevierd, waarin er lekker gegeten en gedronken wordt met familie, vrienden en naasten.  Maar het allerbelangrijkste is het samenzijn. Het feest draait om verbinding.

Op dag 1 van Eid al-Fitr bezoekt men de moskee voor een gezamenlijk gebed. Iedereen komt in zijn of haar mooiste kleding en vrouwen hebben vaak hun handen versierd met henna. De rest van de dag is men samen onder het genot van lekkere hapjes en cadeautjes voor de kinderen.

Vaak wordt het Suikerfeest geopend met een zoet gerecht. Daarna komen hartige gerechten op tafel. Ieder land heeft zijn eigen zoete openingsgerechtje. Zo beginnen ze in India bijvoorbeeld met een hapje van vermicelli en amandelen. In Egypte beginnen ze het feest met een dadel en een glas melk. En in Syrië eten ze als eerst een pudding van kaneel en amandelen.

Een glutenvrij Suikerfeest, kan dat?

Absoluut! Veel recepten kunnen worden aangepast zodat ze glutenvrij zijn. Gebruik bijvoorbeeld glutenvrij meel, maismeel, tapioca of boekweit in plaats van tarwebloem. Probeer ook eens één van deze vijf heerlijke en feestelijke recepten.

1. Glutenvrije cake met licht zoete vijgen topping

glutenvrij suikerfeest gluten coeliakie

Deze glutenvrije vanillecake van YAM maak je in een handomdraai Suikerfeest-proof met een heerlijke licht zoete vijgen topping.

2. Cakeblokjes met verschillende feestelijke toppings

glutenvrij suikerfeest gluten coeliakie

Snijd de YAM glutenvrije cake in kleine blokjes en versier ze met allerlei verschillende toppings. Leg de cakeblokjes om een mooie schaal en je krijgt hebt zo in een handomdraai hele feestelijke hapjes. Versier de blokjes met bijvoorbeeld:

  •        Honing met fijn gehakte hazelnoten of walnoten
  •        Gesmolten chocolade met hagelslag
  •        Karamel met fijngehakte pistachenoten
  •        Pindakaas met banaan
  •        Yoghurt met vers fruit
  •        Of onze gevulde speculaas, dat is al een traktatie op zich!

3. Glutenvrije pistachetaart met honing en citroen

Deze lekkere frisse glutenvrije taart is een feestje op zich! Versier de bovenkant van de taart met de frosting en vers fruit voor een extra verrassend resultaat.

4. Broodpudding

Maak je broodpudding met brood van YAM en decoreer de pudding met stukjes fruit en kaneel of serveer hem met een bolletje ijs, sojaroom of vanillesaus.

5. Kokosballetjes

glutenvrij suikerfeest gluten coeliakie

Verras je familie en vrienden met deze kokosballetjes met hazelnoot. Meng 300 gram geraspte kokos met een blik gecondenseerde melk tot een vast en plakkerig geheel. Neem een deel van het kokosmengsel, druk dit plat met je handpalm en leg er een hazelnoot op. Rol er vervolgens een balletje van zodat de hazelnoot in het midden zit. Rol het balletje nog eens door de kokos en leg het op een mooi bord. Laat de balletjes 30 minuten in de koelkast opstijven.

Eid Mubarak! / Een gezellig Suikerfeest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *