Sluit menu
Home Yvette Paralympics

Yvette Paralympics

yvette Paralympics

Vandaag beginnen de paralympische spelen in Rio. Yvette moedigt haar teamgenoten vanuit Nederland aan. Lees haar verhaal hier.

De Paralympische spelen in Rio zijn begonnen. Zelf train ik in de para-selectie tafeltennis op Papendal en ik moedig mijn teamgenoten aan op afstand. Om je te plaatsen moet je bij de beste 10 van de wereld zitten en voldoen aan een hoop richtlijnen. Ik tafeltennis sinds December 2012 en sta 23ste van de wereld.

Voeding en topsport zijn nauw met elkaar verbonden. Iedereen weet dat je gezond moet eten om goed en gezond te kunnen presteren. Ook weet iedereen dat je voldoende eiwitten moet eten om te herstellen en dat je koolhydraten nodig hebt als je gaat trainen. Maar over de invloed van de verschillende allergenen binnen voeding en de prestaties van de sporters is niet veel bekend.

Ik had al meer dan 8 jaar verschillende onverklaarbare lichamelijke klachten. Ik had altijd diarree waardoor ik amper plaste. Ook was ik zo moe dat ik vaak een soort waas voor mijn ogen had, chronische buikpijn en mijn lever werkte niet goed. Dit zijn enkele klachten die ook veel invloed hadden op mijn sport en mijn prestaties. Gedurende de wedstrijd merkte ik dat mijn focus afnam en ik altijd verloor als er wel echt 5 sets gespeeld moesten worden. (red. het gaat om 3 gewonnen sets.)

Natuurlijk had ik al verschillende onderzoeken gehad op allergenen maar daar kwam op vis, schelpdieren en dadels niets uit. Toen bleek ik intolerant voor gluten, iets wat niet uit de verschillende onderzoeken kwam. Ik ging glutenvrij leven en al na 3 weken merkte ik een groot verschil in mijn lichaam. Die waas voor mijn ogen ging weg, ik had geen pijn meer en een normale ontlasting. Kort daarna merkte ik ook in mijn interlands dat mijn focus terug was. 5 sets kon ik nu prima in optimale concentratie volhouden.

Ik eet nu 1 jaar glutenvrij en uit mijn bloedtest in Augustus bleek dat ook mijn lever weer bijna normaal werkte. Bijzonder om te zien hoeveel invloed voeding werkelijk heeft op je lichaam en je prestaties.

Maar glutenvrij eten binnen topsport was in het begin wel een uitdaging. Zo krijgen we op interlands vaak dagelijks twee keer per dag pasta en zitten gluten ook verstopt in andere alledaagse producten. Tijd om zelf te shoppen en koken heb ik op die momenten niet.

Bij interlands neem ik mijn eigen brood mee omdat ik erg kieskeurig ben qua brood. Ik vind niet veel glutenvrij brood lekker. Voor de warme lunch en avondeten hield de organisatie rekening. Helaas kreeg ik hierdoor wel bijna elke dag hetzelfde maar het was lekker en glutenvrij.

Op Papendal staat in het topsport restaurant precies aangegeven welk gerecht welke allergenen bevat. Zo kan ik, en andere sporters, in 1 oogopslag zien wat ik veilig kan eten. Heel soms zitten er  in beide hoofdgerechten gluten maar dan maken ze zonder probleem een andere maaltijd klaar. Ook hier neem ik weer mijn eigen YAM mee omdat ook het glutenvrije brood van Papendal net een schoenzool is.

Zo zie je maar dat voeding binnen sport ook een enorme invloed heeft zonder dat je er echt 100% allergisch voor hoeft te zijn. Ik weet dat er meer bekende sporters zijn die glutenvrij eten omdat dit hun prestaties drastisch verbeterde. Denk aan tenniser Djokovic, die sinds hij glutenvrij eet de een na andere wedstrijd en toernooi op zijn naam zette. Maar ook onze Nederlandse tafeltennisster Brit Eerland eet glutenvrij. En met hun zullen er nog vele andere zijn.

De komende dagen zit ik met mijn glutenvrije snack aan de computer gekluisterd. In Londen wonnen we 29 medailles. Ik ben benieuwd of we dat in Rio gaan overtreffen. Help je mee aanmoedigingen? De paralympische spelen zijn te volgen via internet livesteams of de dagelijkse samenvatting van de NOS.

 

Geschreven door Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *