Sluit menu
Home No waste glutenvrije recepten

No waste glutenvrije recepten

In 2017 kwam een nieuwe trend op het gebied van lifestyle opwaaien, namelijk de zero waste of no waste trend. Deze groene trend heeft te maken met het bewust omgaan met eten. Zowel het verpakken van voedsel als het verspillen ervan zijn de leidraad van deze beweging. Ook in Nederland schieten de no waste initiatieven uit de grond. Een goede ontwikkeling wat ons betreft en daarom willen wij er bij YAM ook graag bij stilstaan.

Verpakkingsvrij winkelen

Veel producten zitten verpakt in verpakkingsmateriaal, die zodra je thuis komt vaak direct in de prullenbak verdwijnen. Zonde! Tegenwoordig zijn er steeds meer supermarkten en speciaalzaakjes waar je verpakkingsvrij kunt shoppen. Denk hierbij aan producten zoals rijst, noten en zaden, olijven, olie, eieren, thee en koffie. Maar ook dranken zoals wijn, zuivel en frisdrank worden er in glazen statiegeldflessen verkocht. Je brengt je eigen herbruikbare bakjes en zakjes mee naar de winkel en weegt een benodigde hoeveelheid van het product af. In sommige plekken kun je zelfs je eigen to go beker laten vullen met je favoriete koffie of thee, handig voor onderweg!
Jumbo heeft onlangs als eerste supermarkt in Nederland een Verspillingsschap in de winkel geïntroduceerd. Het schap is opgericht met het platform ‘Verspilling is Verrukkelijk’. In het schap vind je allerlei producten die zijn gemaakt van grondstoffen die worden gered voordat ze in de prullenbak eindigen. Het schap moet mensen vooral inspireren om bewust om te gaan met voedsel, waardoor er dagelijks minder voedsel wordt verspilt.

No waste uiteten

Ook restaurants doen enthousiast mee aan de zero waste beweging. In Utrecht zit het restaurant Instock, wat onverkochte producten bij plaatselijke supermarkten op koopt en er een heerlijk menu van samenstelt. Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit met een apart uiterlijk, brood van een dag oud en vlees en vis wat niet voor de datum verkocht wordt. Ook het meenemen van restjes in een doggy bag wordt in restaurants steeds vaker geaccepteerd. Zo kun je ook thuis nog genieten van dat lekkere hapje!

No waste glutenvrije recepten

Bij YAM willen we ook graag een steentje bijdragen aan het No Waste initiatief. Zonde natuurlijk om ons glutenvrije brood weg te gooien als het net iets langer ligt of een beetje droog is geworden. Wij bedachten 4 recepten om YAM glutenvrij brood te gebruiken wanneer het een dagje ouder is. Zo doe jij ook een beetje mee met de zero waste beweging.

1. Het is niet moeilijk om zelf glutenvrije wafels te maken en al helemaal niet met het YAM basisrecept! Wij hebben namelijk een heerlijke variant bedacht van glutenvrije wafels van YAM brood!

2. Wist je dat croutons niet alleen lekker zijn bij een salade of in de soep, maar ook heerlijk in je schaaltje kwark of yoghurt? Wij hebben een lekkere yoghurt variatie bedacht. Go no waste met breadcrumbs, zaden en fruit!

3. Wat dacht je van deze Glutenvrije Wentelteefjes: Brood wat een dagje ouder is geworden is zeer geschikt voor het maken van wentelteefjes. Doordat je het brood in een mengsel van ei en (amandel)melk doopt, wordt het brood weer heerlijk smeuïg. Varieer de wentelteefjes met rood fruit, banaan of vanille kwark voor een extra feestelijk resultaat.

4. De gouwe ouwe croutons: Croutons zijn al zo oud als de weg naar Rome en passen eigenlijk overal wel bij. Heerlijk door een frisse salade, of op z’n Hollands gewoon in de soep. Snijd of scheur het brood in kleine stukjes. Besprenkel ze met olijfolie met eventueel een beetje knoflook en bak ze 25 minuten op 180 graden totdat ze goudkleurig en knapperig zijn. Lekker simpel, maar heel erg lekker!

Het weggooien van voedsel is niet meer van deze tijd. Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren om langer van jouw glutenvrije brood te kunnen genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *