Sluit menu
Home Primeur: YAM glutenvrije haver van Hollandse bodem

Primeur: YAM glutenvrije haver van Hollandse bodem

gluten glutenvrij haver holland nederland bodem

Het haver voor YAM wordt op Nederlandse bodem gezaaid. Hoe bijzonder en leuk is dat! Op verschillende plekken in Nederland groeit op dit moment onze eigen haver. Wist je eigenlijk dat er heel veel verschillende rassen haver bestaan? En hoe kies je dan?

Olympic haver?

Om tot een goede rassenkeuze te komen kijken akkerbouwers naar de rassenlijst. Om als veredelaar op de rassenlijst te komen moet je eerst een ras aanmelden bij een onafhankelijk instantie. Dit is wereldwijd zo georganiseerd. In Nederland onderzoekt een aan Wageningen Universiteit gelieerde organisatie graanrassen. Van de 15 aangemelde rassen worden hooguit 1 of 2 rassen toegelaten na een onderzoek van drie jaar. Deze rassen hebben dan een betere opbrengst of een betere ziekteresistentie. Gemiddeld stijgt de opbrengst per hectare jaarlijks met 1%.

In Nederland is haver een klein gewas. Jaarlijks wordt nog maar een paar duizend hectare ingezaaid. Om deze reden melden veredelaars geen haver rassen meer aan in Nederland. In Duitsland wordt veel meer haver geteeld en daar is dus wel een onderzoek. OLYMPIC is in Nederland het meest gezaaide ras omdat het een goede ziekteresistentie heeft. Vandinter Semo heeft nu een paar nieuwe Duitse rassen in beproeving genomen waar wij eind van dit jaar meer over weten.  

100% glutenvrij verbouwen waar let je dan op?

Akkerbouwers (de boeren) die voor ons glutenvrije haver telen mogen alleen produceren wanneer zij het uitgangsmateriaal bij ons kopen. Deze percelen staan onder controle Van Vandinter Semo. Zij screenen dit perceel op 100% vrij van andere granen. Op het perceel mag nooit graan verbouwd zijn geweest. Wij noemen dit maagdelijke grond. De oogst van dit perceel wordt geschoond door een zgn kleursorteerder, alleen de allermooiste grote zaden worden eruit gehaald. Dit zaad gaat dan in het volgende jaar naar de YAM bakkerij.

Hoe hebben we deze boeren gekozen?

De geselecteerde boeren zijn bijna allemaal zaaizaadtelers van Vandinter Semo. Zij kennen het klappen van de zweep. In zaaizaadproducties van grassen, spinazie en koolzaad moet ook geselecteerd worden. Zij kennen de bouwplannen van deze telers en weten wie er geen tarwe of gerst in het bouwplan heeft. Met deze telers gaan zij in gesprek en vragen hen of zij voor ons willen telen.

Hoe wordt glutenvrije haver gezaaid?

Voordat de zaden worden gezaaid worden alle machines helemaal schoongemaakt en het veld ligt bemest. Het veld waar de YAM haver op groeit is vrij van andere granen. In het voorjaar lopen de boeren het veld minimaal 4 keer door om te controleren of er niets op het veld staat wat er niet hoort. Eén van onze YAM boeren vertelt jullie er meer over in dit filmpje.

Hoe werkt de graanzaaier eigenlijk die het graan in de aarde plaatst?

Achter de trekker zit een grote machine deze heet de graanzaaier. Hierin zit een spitmachine die grond los maakt. Vervolgens drukken een aantal rollen de grond weer netjes aan, zodat je een mooi zaadbed krijgt. Hierdoor houdt de grond het water goed vast, maar bij teveel regen wordt het water ook weer afgevoerd waardoor de plantjes goed gaan groeien. Vervolgens maken een aantal schijven een geultje in de grond waar het zaad in valt. Een wieltje drukt het zaadje dan voorzichtig aan zodat de grond niet uitdroogt. Bekijk het in dit filmpje

Ook voor boeren komt er veel techniek bij kijken. Wist je bijvoorbeeld dat trekkers tegenwoordig op GPS rijden? Onze boer ‘Bart’ geeft je een kijkje in zijn trekker.

 

Waarom YAM heeft gekozen voor haver?  Haver is gezond, voedzaam en duurzaam!

Gezond

In iedere korrel haver zitten ontzettend veel oplosbare voedingsvezels. Deze oplosbare vezels helpen je darmen goed te laten werken en verlagen het cholesterolgehalte. Haver is rijk aan onverzadigde vetzuren die helpen om je hart en vaten gezond te houden. De eiwitten in haver die van nature glutenvrij is kan daarom heel goed gegeten worden door mensen met coeliakie.

Voedzaam

Haver is niet alleen gezond maar ook nog eens heel voedzaam. De langzaam verteerbare zetmelen en de oplosbare onverzadigde vetten zorgen ervoor dat je een hele geleidelijke opnamen krijgt in je darmen. En het geeft je een lang verzadigd gevoel. Dat is weer heel goed voor mensen met diabetes en obesitas.

Duurzaam

Noord west europa en dus ook Nederland zijn zeer geschikt om haver op te verbouwen. Je hebt maar heel weing bemestingen en bestijdingsmiddelen nodig voor het verbouwen van haver. Dat is ook de reden dat je het vrij gemakkelijk biologische kan verbouwen. Als er afwisselend gras, maïs en haver verbouwd wordt ga je ook nog eens op een natuurlijke manier verschraling van de grond tegen.

  • Wist je dat de meest glutenvrije brood soorten juist (te) weinig  (gezonde)vetten en eiwitten bevatten? Daarom heeft YAM juist gekozen om haver te gebruiken. Zo kun je ook als je glutenvrij moet eten op een gemakkelijke manier je gezonde vetten en eiwitten tot je nemen. Fijn he!
  • Wist je dat haver een van de weinige producten is die officieel en wetenschappelijk onderbouwd mag claimen dat het de kans op hart en vaatziekten verkleint en cholesterolverlagend werkt?
  • Wist je dat YAM alleen werkt met haver wat glutenvrij verbouwd en verwerkt wordt? Haver is van nature glutenvrij maar kan door kruisbesmetting tijdens het verbouwen of verwerken van de haver besmet raken. YAM werkt daarom alleen met gecertificeerde haver. Dat betekend dat de haverkorrel die de boer gebruikt voor het inzaaien, de machines,  het land waar de haver op groeit,  tijdens het maaien en het later verwerken van de haver allemaal veilig glutenvrij gebeurd. Wel zo veilig.

Oogsten

Wanneer is eigenlijk het beste moment om te oogsten en waar houd boer Bart allemaal rekening mee? Bekijk het in dit filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *