Sluit menu
Home Glutenvrij leven Wat is zuurdesembrood

Wat is zuurdesembrood

Desembrood is plotseling helemaal hip. Dat terwijl desembrood eigenlijk al heel erg oud is! De oude Egyptenaren bakte al desembrood. Gelukkig is het terug van weggeweest, want wij vinden het heerlijk! Maar wat is desembrood precies?

Bij het maken van brood wordt er normaal gesproken gist aan het deeg toegevoegd om het te laten rijzen. Hierin verschilt desembrood met gewoon brood. Bij het maken van desembrood wordt geen gist toegevoegd als rijsmiddel, maar desem. Desem ontstaat uit een papje wat gemaakt wordt van bloem of meel gemengd met water en wat een lange tijd, soms wel dagen, moet rijzen. Bacteriën zorgen ervoor dat het papje verandert in desem. Bij het maken van zuurdesembrood wordt een deel van dit desempapje toegevoegd aan het deeg om het brood te laten rijzen.

Dit natuurlijke proces van gisten wordt ook wel spontane fermentatie genoemd. Door spontane fermentatie ontstaat de typische fris-zure smaak en geur van zuurdesembrood. Het desem zorgt er ook voor dat het brood steviger is dan gewoon brood. Het gist in gewoon brood maakt het brood luchtiger en geeft het meer volume.

Glutenvrij zuurdesembrood van YAM

Zuurdesembrood is van nature niet glutenvrij. Wij wilden toch de uitdaging aangaan en ons eigen glutenvrije zuurdesembrood maken. We hebben er voor gekozen om de YAM desem te maken met een desem op basis van rijstmeel. In normaal brood zorgen gluten en suiker voor de typische broodstructuur. In de YAM desem missen deze bestanddelen, wat het een uitdaging maakt om er toch een lekker broodje van te bakken. We hebben ons uiterste best gedaan om ons zuurdesembroodje die typische licht fris-zure smaak te geven.

Wat zit er precies in YAM desem?

Naast boordevol smaak zitten er in de YAM desem de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gecertificeerd glutenvrije havervlokken waarvan de vezels gehouden zijn gebleven
  • Biologisch rijstmeel
  • Biologisch zuurdesem
  • Plantaardig kokosvet
  • Biologisch kikkererwtenmeel
  • Biologisch vlozaad
  • Bakkerszout

Wat zit er niet in YAM desem

  • Toegevoegde suikers
  • Gist
  • Gluten of sporen van gluten
  • Soja
  • Koemelk
  • Ei
  • Lactose

Benieuwd hoe je een Desembroodje lekker kunt beleggen? Bekijk dan onze recepten!