Sluit menu
Home Recepten voor het preppen van maaltijden

Recepten voor het preppen van maaltijden

maaltijd preppen

Druk druk druk, wie kent het niet. Een drukke baan, laat thuis, de kinderen nog ophalen van school, enzovoort! Toch wil je wel gezond blijven eten maar een uur achter het fornuis staan zie je op dit soort dagen ook niet zitten. Heb je ooit van maaltijd preppen gehoord? Dit is echt dé uitkomst wanneer je weinig tijd hebt om uitgebreid te koken. Wij schreven een hele blog boordevol tips en snelle en gezonde recepten die je makkelijk kunt bewaren en opwarmen wanneer het uitkomt.

Wat is maaltijd preppen eigenlijk?

Preppen betekent voorbereiden. Dat kan een noodvoorraad zijn, maar ook een zelfvoorzienende manier van leven. In het geval van maaltijd preppen maak je één of twee keer per week meerdere maaltijden klaar, zet ze in de vriezer of koelkast en eet deze gedurende de week.

Voor wie is maaltijd preppen?

Waarom zou je maar 1 maaltijd per dag maken? Koken is leuk en kan zelfs heel ontspannend werken, maar het is niet voor iedereen weggelegd en ook niet iedereen heeft er elke dag tijd voor. Preppen kan dus voor iedereen werken! Heb je geen tijd of zin om elke dag te koken dan is preppen echt iets voor jou! Bedenk ook dat je niet perse avond maaltijden hoeft te preppen je kan ook 1 dag in de week je lunchboxjes klaar maken zodat je gezonder luncht.

Voordelen van maaltijd preppen

  1. Je bespaart tijd
    Je hoeft maar één of twee keer per week te koken, waardoor je heel veel tijd bespaart. Je maakt in minder tijd meer eten klaar, want het koken van 100 gram rijst is net zoveel werk als het koken van 1 kilo rijst. En nog een voordeeltje, je hebt in een week veel minder vaat en je kan alle pannen in één keer in de vaatwasser zetten.
  2. Je gaat gezonder eten
    Na een lange en drukke dag is het verleidelijk om even snel naar de snackbar te gaan, een pizzaatje te halen of zelfs een maaltijd over te slaan. Met maaltijden preppen is dat probleem opgelost! Er is altijd een maaltijd in huis die ook nog eens gezond en voedzaam is.
  3. Je bespaart geld
    Doordat je meerdere maaltijden gaat koken, bedenk je je vooraf wat je wilt gaan koken. Hierdoor ga je bewuster boodschappen doen. Als er bepaalde groenten in de aanbieding zijn, kun je groter inkopen. En doordat je voortaan voor iedere dag een maaltijd in huis hebt, ga je ook minder buiten te deur eten.

Hoe ga je te werk

  1. Kies een moment in de week waarop je rustig kan nadenken over welke maaltijden je die week wil gaan eten.
  2. Bedenk of je 1 of 2 keer per week je maaltijden wil preppen. Hiermee moet je ook rekening houden met de ruimte in je vriezer. Als je 1 keer per week al je maaltijden gaat preppen, dan kun je er 3 in de koelkast zetten en 3 in de vriezer doen.
  3. Kijk naar aanbiedingen en bedenk hier maaltijden bij. Is de bloemkool in de aanbieding? Maak dan een maaltijd met bijvoorbeeld bloemkoolrijst en een andere met gekookte bloemkool. Je kunt met groenten eindeloos variëren.
  4. Maak je boodschappenlijst en haal alles in een keer in huis.
  5. Heb je nog geen bewaarbakjes? Bij onder andere de Hema heb je bakjes die zowel in de vriezer kunnen als ook in de magnetron. Koop verschillende maten zodat je de grootte van 1 portie kan meenemen naar je werk om te lunchen en de grotere voor ‘s avonds als je met meerdere personen eet.
  6. Ga uiterlijk 2 dagen nadat je boodschappen hebt gedaan je maaltijden preppen.
  7. Ga slim te werk in je keuken. Heb je verschillende maaltijden bedacht met kip? Bereid dan eerst de kip en verdeel deze over de verschillende maaltijden.
  8. Verdubbel de hoeveelheid pasta, rijst en/of aardappelen.
  9. Maak grote porties pastasauzen en curries en vries deze in kleinere bakjes in. Zo heb je in een mum van tijd je maaltijd klaar.
  10. Plak stickertjes of post-its op je bakjes wanneer je ze in de vriezer zet, want als het bakje bevroren is zie je niet meer wat erin zit. Ook kun je op de post-it schrijven wat je nog toe wilt voegen aan de maaltijd als je dit gaat eten zoals; noten, feta, pijnboompitten of verse sla.

Verlies van vitamines en mineralen

Bij het steeds opnieuw verwarmen van een maaltijd gaan er vitamines en mineralen verloren. Je kunt daarom altijd nog wat extra groenten aan de maaltijd toevoegen. Of je kunt er een makkelijke en snelle salade bij maken. Natuurlijk is het altijd veel gezonder om een zelfgemaakte maaltijd op te warmen dan om naar de snackbar te gaan. Daarnaast is preppen dé uitkomst als je vaak een drukke dag hebt of geen plezier hebt in koken.

Glutenvrije recepten om te preppen

Hieronder hebben wij een aantal lekkere recepten op een rijtje gezet die je heel makkelijk kunt preppen:

  1. Havermoutpap
  2. Glutenvrije wentelteefjes
  3. Glutenvrije wafels
  4. Glutenvrije pannenkoeken met banaan
  5. Power broodpudding
  6. Quinoa salade (Voeg de feta, rucola en noten toe wanneer je de maaltijd gaat eten)
  7. Ontbijtrepen met speculaas
  8. Hartige tulband
  9. Hot chili saus
  10. Curry linzensoep
  11. Pompoensoep met appel en croutons
  12. Vega burger
  13. Kokosmakronen
  14. Pompoentaartjes met kokos
  15. Glutenvrije cheesecake

Tips

  • Je koelkast en vriezer halen vocht uit eten, waardoor bijvoorbeeld aardappelpuree en bulgur ineens minder smeuïg is. Je kunt daarom bij het opwarmen van je maaltijd in de magnetron er een beetje water overheen druppelen, zo blijft het eten toch lekker smeuïg.
  • De gouden regel: In de koelkast zijn de maaltijden 3 dagen houdbaar. Wanneer je maaltijden in de vriezer bewaart dan zijn ze 3 maanden houdbaar.

Veel succes met het preppen van je maaltijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *