Sluit menu
Home Recepten Gebak Chocolade truffels

Chocolade truffels

Gebak
  • 20 minuten
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij

Ben je een beetje creatief in de keuken? Met deze chocolade truffels kun je helemaal los gaan! Deze zoete balletjes kun je namelijk precies maken zoals jij wilt. Kies bijvoorbeeld voor dadelstroop, palmsuiker of gewoon honing. Om je vingers bij af te likken.

Ingrediënten (voor circa 25 balletjes)

  • 200 gr extra pure chocolade
  • 1 volle eetlepel zachte roomboter of kokosolie (zacht, niet gesmolten)
  • 1 el honing, dadelstroop, Ahornsiroop (Mapel) of bruine rietsuiker
  • 100 gr pijnboompitten (ongebrand) of andere noten, zoals walnoten of hazelnoot
  • 1/4 tl zout
  • Om de balletjes in te rollen; cacaopoeder, havermout, stukjes noot, gemalen kokos of gepofte quinoa
  • Extra toevoegingen naar keuze; sinaasappelrasp, kaneel, sesampasta, Grand Marnier of Amaretto

Bereiding

  1. Doe de pijnboompitten of walnoten in de keukenmachine of in een koffiemolen.
  2. Zet de keukenmachine/koffiemolen op hoge snelheid één minuut aan totdat de noten fijn zijn gehakt. Zorg dat alle noten goed gemalen zijn.
  3. Breek de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie. Chocolade kun je ook smelten in de magnetron. Voorkom dat de chocolade verbrandt en roer elke minuut met een vork.
  4. Voeg op het laatste moment de kokosolie en de stroop of honing toe.
  5. Meng de fijngemalen noten met de gesmolten chocolade in een kom. Voeg de eventuele extra’s toe en meng het geheel.
  6. Zet de kom 1 á 2 uur in de koelkast om te stijven.
  7. Indien het te lang in de koelkast staat, is het mengsel te hard om te kunnen rollen. Laat het dan even buiten de koelkast staan, zodat het mengsel zachter wordt.
  8. Haal de kom uit de koelkast. Met een lepel haal je porties uit de kom en vorm hier mooie balletjes van.
  9. Rol de balletjes door het mengsel waarvoor je gekozen hebt.
  10. Laat het opnieuw in de koelkast opstijven, totdat het geserveerd kan worden.
  11. Zet een lekker kopje koffie of thee en geniet van de chocotruffels!

Bewaartip:

De truffels blijven drie dagen goed in de koelkast. Dek wel even af met vershoudfolie.