Sluit menu
Home Recepten Gebak Oliebollen variaties

Oliebollen variaties

Gebak
  • Glutenvrij
  • 15 - 30 minuten

Tijdens de feestdagen kunnen extra variatie dips en sauzen niet ontbreken op tafel. Wist je dat het ook heerlijk is om te combineren met onze glutenvrije oliebollen? Wij hebben hier een aantal oliebollen variaties voor je op een rij gezet. Om van te smullen!

1. Oliebollen variatie met appelcompote

  • 6 zoete appels (Elstar of Goudreinetten) in blokjes gesneden
  • 1 kaneelstokje
  • suiker

Hoe maak je de appelcompote?

  1. Meng alle ingrediënten in een pan, zet dit net onder water en verwarm op middelhoog vuur.
  2. Roer het af en toe goed door, zodat de appels niet aan de bodem blijven vastzitten.
  3. Wanneer de appels zacht zijn druk ze dan met de lepel tot een compote en de dikte naar wens is.
  4. Voeg naar wens wat suiker toe om de compote iets zoeter te maken. Serveer de appelcompote warm of laat hem afkoelen en bewaar het in een afsluitbaar bakje in de koelkast.

Tip

Je kunt deze appelcompote ook gebruiken als vulling voor een appeltaart.

2. Oliebollen variatie met gele room voor tussen de oliebol

  • 250 ml melk (voor lactosevrij: vervang door kokosmelk of amandelmelk)
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 20 gr maizena
  • 30 gr suiker

Hoe maak je de gele room?

  1. Meng de suiker en maizena met een beetje melk en breng de rest van de melk aan de kook met het vanillestokje.
  2. Voeg de eidooiers toe aan het suikermengsel en klop het licht schuimig op.
  3. Giet de helft van de melk al roerend bij het eimengsel en doe vervolgens alles in de pan en breng dit al roerend aan de kook tot puddingdikte.
  4. Laat het al roerend nog even laag doorkoken.
  5. Schenk de pudding vervolgens op een koud bord of schaal en bedek het met plastic folie. Laat het vervolgens afkoelen in de koelkast.
  6. Roer wanneer je de gele room gaat gebruiken nog even door. Snijd de oliebol half door, maar niet helemaal doormidden. Smeer vervolgens een laagje gele room tussen de oliebol, smullen maar!

Tip

De gele room kun je ook voor veel ander gebak gebruiken,  bijvoorbeeld als vulling voor een taart of als decoratie bij een dessert.

3. Oliebollen variatie met vanillesaus

  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 1 vanillestokje of vanille-extract

Hoe maak je de vanillesaus?

  1. Haal met een mesje het merg uit het vanillestokje en breng dit met de slagroom zachtjes aan de kook in een pannetje.
  2. Laat het 8 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren.
  3. Klop vervolgens de eierdooiers met de honing luchtig en romig en roer het eimengsel vervolgens mee in het pannetje tot het zichtbaar indikt.
  4. Zorg ervoor dat je de saus niet laat koken anders kunnen de eieren stollen en krijg je klontjes.
  5. De saus is klaar om warm of koud te serveren over je oliebollen. Smullen!

4. Oliebollen variatie met zelfgemaakte chocoladesaus

  • 50 g dadels, 10 min geweekt in lauw water
  • 150 ml sojamelk
  • 2 el rauwe cacaopoeder

Hoe maak je de chocoladesaus?

  1. Meng alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus.
  2. Schenk de saus in een pannetje en warm het even op, maar let op dat je het niet aan de kook brengt.
  3. Je zelfgemaakte chocoladesaus is klaar om je oliebol in te laten dompelen. Hmmm smullen maar!

5. Oliebollen variatie met zelfgemaakt bananenijs

  • 3 bananen
  • 2 ijsblokjes

Hoe maak je het bananenijs?

  1. Snijd de bananen in stukjes en doe dit in de blender met de ijsblokjes.
  2. Zet het even kort in de vriezer om het ijs op te laten stijven.
  3. Garneer het ijs met wat fruit of kokos en serveer een bolletje bij de oliebol.

Tip

Voeg een eetlepel honing of een handje kokos toe aan het ijs voor een extra smaaksensatie.