Sluit menu
Home Recepten Gebak Glutenvrije cake met eetbare bloemen

Glutenvrije cake met eetbare bloemen

Gebak
  • 30 minuten
  • Glutenvrij

Een feest om te maken én om op te eten. Cake met lemon curd en eetbare bloemen klink als de ideale start van de lente. Het is niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens prachtig uit! Als basis gebruik je de YAM cake. Het recept is dus helemaal glutenvrij en erg gemakkelijk te maken. Verras jezelf of iemand anders met deze heerlijke frisse cake.

Ingrediënten

  • 1 YAM cake
  • Een doosje eetbare bloemen
  • Lemon curd (of room/crème)

Bereiding van de cake

  1. Snijd de cake voorzichtig doormidden met een broodmes.
  2. Leg de onderste cakelaag op een bord of plank en bestrijk de bovenkant met een laagje curd of crème.
  3. Leg de bovenste laag erop en bestrijk deze ook met een laagje curd of crème.
  4. De eetbare bloemen plaatsje bovenop de cake als mooie (en eetbare) versiering. Leg er eventueel ook wat fruit en muntblaadjes bij voor een extra kleurrijk palet.

Op de foto is lemon curd gebruikt, maar botercrème of gewoon slagroom kan natuurlijk ook. Op onze receptenpagina geven we nog meer inspiratie voor gebak.

Zelf lemon curd maken is natuurlijk lekkerder dan kopen. We leggen je graag uit hoe je deze zelf maakt.

Ingrediënten om zelf lemon curd te maken

  • 2 citroenen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren, geklutst

Bereiding van de lemon curd

  1. Rasp de schil van de citroenen en pers het sap eruit. Doe het sap in een zeef om velletjes en pitjes te verwijderen.
  2. Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom.
  3. Zet de kom in een pannetje met kokend water (au bain marie) en roer het mengsel op laag vuur tot een glad geheel.
  4. Als de boter is gesmolten voeg je de eieren en het citroensap toe.
  5. Blijf rustig roeren totdat de lemon curd dikker wordt (circa 15 min).
  6. De curd is goed wanneer het de dikte van yoghurt heeft.
  7. Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen en verder in te dikken.

Bewaartip

Lemon curd over? Het blijft in een afgesloten pot circa 3 weken goed. In een uitgekookte pot zelfs tot wel 6 maanden!

Eetbare bloemen, waar smaken ze naar?

Eetbare bloemen zijn tegenwoordig te koop bij grote supermarkten of op de markt. Bloemen hebben allemaal hun eigen smaak, kies er een die bij jouw gerecht past.

  • Madeliefjes zijn wat bitter en perfect bij hartige gerechten.
  • Anjer smaakt naar nootmuskaat en is wat bitter. Lekker om met zachte boter te mengen voor feestelijke bloemenboter tijdens een brunch of high tea.
  • Viooltjes in alle kleuren zijn leuk om in een salade te mengen of ter decoratie van een taart. De blaadjes zijn niet meer lekker als ze warm zijn geworden.
  • Rozenwater is perfect voor taarten maar ook bij ijs, jam en macarons. Van gedroogde rozenblaadjes kun je weer thee zetten.
  • Begonia’s hebben een friszure appel smaak.

Bekijk ook eens onze andere recepten met gebak!