Sluit menu
Home Recepten Toetjes Glutenvrije pavlova met karamel en pure chocolade

Glutenvrije pavlova met karamel en pure chocolade

Toetjes
  • 2 uur
  • glutenvrij

Pavlova ziet eruit alsof je heel lang in de keuken hebt gestaan, maar toch is het heel makkelijk om te maken. Je hebt wel wat geduld nodig, want de pavlova moet ongeveer 2 uur in oven, maar dan heb je ook wat! Maak dus indruk op je vrienden of familie met deze heerlijke pavlova!

Ingrediënten voor de pavlova

  • 4 eiwitten
  • 1 tl witte azijn
  • 1 mespunt zeezout
  • 220 gr fijne kristalsuiker

Bereiding van de pavlova

  1. Verwarm de oven voor op 130 graden.
  2. Doe de eiwitten samen met een theelepel azijn in een vetvrije kom.
  3. Zet de mixer zachtjes aan en voeg een mespunt zout toe.
  4. Klop het geheel totdat je pieken kunt maken (ca. 4 min.).
  5. Voeg vervolgens per eetlepel de suiker toe totdat deze helemaal is opgenomen in het mengsel.
  6. Klop totdat de eiwitten goed stijf en glanzend zijn.
  7. Wanneer je de kom kunt omkeren zonder dat de eiwitten eruit vallen is het mengsel klaar. Stop gelijk, anders zakken de eiwitten weer in.
  8. Schep het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en maak met de bol van de lepel pieken zodat het een speelse pavlova wordt.
  9. Zet het ongeveer 2 uur in de oven totdat de buitenkant hard aanvoelt, maar de binnenkant nog zacht is.
  10. Zet vervolgens de oven uit en laat de pavlova nog even rusten in de oven. Maak tijdens het rusten de noten karamel saus.

Ingrediënten voor de saus

  • 75 pecannoten
  • 25 gr hazelnoten
  • 150 gr kristalsuiker
  • 60 gr roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 1 el water
  • 50 gr pure chocolade
  • muntblaadjes voor garnering

Bereiding van de saus

  1. Rooster de noten in een pan en doe ze in een schaaltje.
  2. Verwarm het water met de suiker in de pan.
  3. Laat de suiker langzaam smelten op matig vuur en blijf dit goed doorroeren.
  4. Als de suiker goudbruin kleurt, voeg je de boter beetje bij beetje toe en roer de saus met een garde door.
  5. Verwarm in een ander pannetje de slagroom en schenk dit vervolgens bij de warme suiker.
  6. Laat dit ongeveer 7 minuten zachtjes koken.
  7. Smelt in het andere pannetje de chocolade en haal de pavlova uit de oven.
  8. Roer de noten door de karamelsaus en schenk de karamelsaus vervolgens over de pavlova.
  9. Druppel met een lepel de gesmolten chocolade over de pavlova en leg er een aantal muntblaadjes op.
  10. Smullen maar!