Sluit menu
Home Recepten Toetjes Gezonde glutenvrije brownies

Gezonde glutenvrije brownies

Toetjes
  • 90 minuten
  • Glutenvrij

Deze brownies zijn niet alleen zonder geraffineerde suikers. De dadels zijn een natuurlijke vervanger voor de lading suiker die normaal gesproken in je brownies zit. En ook al zitten dadels vol met suiker, het komt niet in de buurt bij hetzelfde gewicht in suikers van een standaard brownie recept. Deze glutenvrije brownies zijn gemaakt van amandelmeel, dat maakt de brownies heerlijk klef, zoals het hoort. Appelmoes is een goede vervanger voor boter of olie in cakes, waardoor je geen vet hoeft toe te voegen. Voor de crunchy textuur zitten er grof gehakte hazelnoten door het beslag en op de pure chocolade topping. De hazelnoten kun je bijvoorbeeld ook vervangen voor amandelen, pecannoten of walnoten. Extra pure chocolade bevat natuurlijk wel een kleine hoeveelheid suiker, dus als je dit echt niet mag kun je deze skippen.

Ook enthousiast geworden? Ga dan gauw aan de slag met deze gezonde brownies, want ze zijn een eitje om te maken!

Ingrediƫnten

  • 250 gr ontpitte dadels
  • 250 ml ongezoete appelmoes (te halen bij de Ekoplaza)
  • 75 gr cacaopoeder
  • 1 tl vanille aroma
  • 3 eieren
  • 150 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gr hazelnoten
  • 150 gr extra pure chocolade

Bereiding

  1. Bereiding Week de ontpitte dadels 10 minuten in een bak met heet water. Doe de geweekte dadels hierna samen met de appelmoes in de blender en maal zo fijn mogelijk. Tip: schud tussendoor met de blender. Wel goed vasthouden.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Vet een bakblik in van 15 bij 25 cm en bekleed met bakpapier.
  4. Giet het mengsel in een beslagkom en mix hier het cacaopoeder en het vanillearoma doorheen.
  5. Mix vervolgens ook de eieren er doorheen en wanneer deze goed zijn opgenomen ook het amandelmeel en de bakpoeder.
  6. Hak de hazelnoten grof en zet 50 gram hiervan apart. Meng 100 gram door het beslag.
  7. Neem de bakvorm en giet hier het browniebeslag in.
  8. Zet de brownies 45 minuten in de voorverwarmde oven, maar dek ze na 25 minuten af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt.
  9. Laat de brownies hierna goed afkoelen.
  10. Smelt de pure chocolade au bain-marie, giet deze over de brownies, strijk het glad en verdeel de overgebleven hazelnootjes erover.
  11. Laat de pure chocolade opstijven voor het aansnijden.

Tip

Bewaar de brownies max vijf dagen in een goed afgesloten bak of vries ze in.

Bron: zoetrecepten