Sluit menu
Home Recepten Toetjes Glutenvrije kerstdesserts

Glutenvrije kerstdesserts

Toetjes
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij

Als je glutenvrij eet kan een familie etentje tijdens de feestdagen een uitdaging zijn. Wij geven je 3 heerlijke glutenvrije kerstdesserts op een rij!

 1. De Magic Christmas Mousse van Eline

Fluweelzachte chocolade crème. Je zou het bijna niet geloven, maar deze mousse is: glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, vegan en gezond. En oja, overheerlijk!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 gram zoete aardappel
  • 150 ml kokosmelk (met een hoog vetpercentage)
  • 4 eetlepels rauwe cacao
  • 1 eetlepel geraspte kokos (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes, kook ze in 15-20 minuten gaar. En laat vervolgens de zoete aardappelblokjes afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Voeg de zoete aardappel met cacao en kokosmelk in een maatbeker en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde mousse.
  3. Vind je de mousse niet zoet genoeg? Voeg er dan een paar druppels stevia of een lepeltje ahornsiroop aan toe.
  4. Schep de mousse in mooie glaasjes of kommetjes, bestrooi ze met wat cacaopoeder of geraspte kokos en serveer met een klein lepeltje. Geniet ervan!

2. Noten-karamel pavlova met pure chocolade

kerst desser pavloava glutenvrij lactosevrij allergeen

Pavlova is een makkelijk recept waar je snel indruk mee kunt maken. Geduld voor de rusttijd is wel nodig, maar dan heb je ook wat!

Ingrediënten voor de pavlova

  • 4 eiwitten (no waste: gebruik het eigeel voor deze recepten)
  • 1 tl witte azijn
  • mespunt zeezout
  • 220 gr fijne kristalsuiker

Hoe maak je pavlova?

  1. Verwarm de oven op 130 graden.
  2. Doe de eiwitten samen met een theelepel azijn in een vetvrije kom.
  3. Zet de mixer zachtjes aan en voeg een mespunt zout toe.
  4. Klop het geheel totdat je zachte pieken hebt (ca. 4 min.).
  5. Voeg vervolgens rustig de suiker toe, doe dit per eetlepel.
  6. Voeg pas de volgende schep suiker toe als de vorige schep helemaal opgenomen is.
  7. Klop totdat de eiwitten goed stijf en glanzend zijn.
  8. Wanneer je de kom kunt omkeren zonder dat de eiwitten eruit vallen is het klaar. Stop gelijk, anders zakken de eiwitten weer in.
  9. Schep het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  10. Maak met de bol van de lepel pieken zodat het een speelse pavlova wordt.
  11. Zet het ongeveer 2 uur in de oven totdat de buitenkant hard aanvoelt maar de binnenkant nog zacht is.
  12. Zet vervolgens de oven uit en laat de pavlova nog even rusten in de oven.

Maak tijdens het rusten de noten karamel saus.

Ingrediënten voor de saus

  • 75 pecannoten
  • 25 gr hazelnoten
  • 150 gr kristalsuiker
  • 60 gr roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 1 el water
  • 50 gr pure chocolade en muntblaadjes voor garnering

Bereiding van de saus

  1. Rooster de noten in een pan en doe ze vervolgens in een schaaltje. Verwarm het water en de suiker in de pan. Laat de suiker langzaam smelten op matig vuur, blijf dit goed doorroeren. Als de suiker goudbruin kleurt, voeg je de boter beetje bij beetje toe en roer de saus met een garde.
  2. Verwarm in een ander pannetje de slagroom en schenk dit vervolgens bij de warme suiker. Laat dit ongeveer 7 minuten zachtjes koken.
  3. Smelt in het andere pannetje de chocolade en haal de pavlova uit de oven. Roer de noten door de karamelsaus en schenk deze vervolgens over de pavlova.
  4. Druppel met een lepel de gesmolten chocolade over de pavlova en leg er een aantal muntblaadjes op. Smullen maar van dit heerlijke kerstdessert!

3. Crème brûlée (6 personen)

glutenvrije crème brulée

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml slagroom (of 250 ml lactosevrije slagroom)
  • 250 ml melk (of 250 ml lactosevrije melk)
  • 5 eieren
  • 100 gram suiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • poedersuiker
  • blaadjes munt

Hoe maak je crème brûlée?

  1. Verwarm de oven voor op 125 graden
  2. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng de slagroom, melk, vanillemerg en het vanillestokje in een pan aan de kook en laat het 5 minuten op een laag vuurtje staan. Haal daarna het vanillestokje eruit.
  3. Doe de eidooiers en de suiker in een kom. Schenk de room erbij en roer tot het geheel wat steviger wordt. Verdeel vervolgens de inhoud over de 6 kleine ovenschaaltjes en zet ze in de oven.
  4. Laat de crème brûlée in 45 minuten gaar worden en laat ze t daarna bij kamertemperatuur opstijven. Laat de crème brûlée afkoelen en zet de schaaltjes daarna voor 2 uur in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op de grillstand en haal een half uur voor het opdienen de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met de basterdsuiker.
  6. Zet de schaaltjes onder de gril en haal ze eruit als ze bruin beginnen te worden.
  7. Maak de schaaltjes feestelijk af door er wat poedersuiker overheen te strooien en er een paar blaadjes munt op te leggen.