Sluit menu
Home Recepten Hoofdgerecht Faux filet in zoutkorst met kruidige quinoasalade

Faux filet in zoutkorst met kruidige quinoasalade

Hoofdgerecht
  • 4 - 6 personen
  • Glutenvrij

Wil je glutenvrij koken? Pauline Kalkhove van het kookboek ‘De Gluut’ heeft vier heerlijke gerechtjes voor jullie uitgezocht waarmee je een heerlijke bourgondische glutenvrije maaltijd op tafel kan zetten. Eén van deze gerechten is dit heerlijke vleesrecept met een kruidige rode quinoasalade. Veel mensen bereiden wel eens een vis in zoutkorst, maar wat te denken van een entrecote in zout? Het enige wat je nodig hebt, is een mooi stuk vlees, goed zout, een barbecue en wat geduld.

Ingrediënten Faux filet

  • 1,5 kg faux filet (entrecote) aan één stuk
  • grof zout
  • vleesthermometer

Hoe maak je de Faux filet in zoutkorst?

  1. Vraag de slager om een groot stuk faux filet (entrecote) van 1-1,5 kg. Ga uit van 100-150 g per persoon. Laat de vetrandjes eraan zitten, want die geven juist veel smaak.
  2. Steek de barbecue aan en laat hem goed heet worden. Wentel het stuk vlees door het zout en zorg dat aan alle kanten een dikke laag zout zit. Leg het vlees vervolgens, zonder het verder in te pakken, op het rooster van de barbecue.
  3. Houd het vlees goed in de gaten en draai het regelmatig om. Zodra de kerntemperatuur 45°C is haal je de faux filet van het vuur en pak je het in aluminiumfolie in om vervolgens ten minste 15 minuten te laten rusten.
  4. Snijd het vlees vervolgens in dunne plakjes en serveer het met de rode quinoasalade.

Heb je geen barbecue bij de hand, verwarm dan de oven voor op 180°C. Braad het vlees aan alle kanten in flink hete boter aan in een pan en schuif het daarna in de voorverwarmde oven. Als het vlees de kerntemperatuur bereikt heeft, haal het dan eruit en laat het 10-15 minuten rusten, voordat je het in plakjes snijdt.

Ingrediënten quinoasalade

  • 300 g gemengde rood-witte quinoa
  • 600 ml groente- of kippenbouillon
  • 220 g gemengde noten en pitten
  • 75 g rozijnen
  • 100 g cranberries
  • 1 flinke bos koriander
  • 1 flinke bos peterselie
  • 1 flinke bos munt
  • ½ bosje basilicum
  • 100 g granaatappelpitjes
  • Dressing: 100 ml olijfolie, 1 uitgeperste citroen, 1 el agavesiroop, 2 tl kardemom en zout en peper

Hoe maak je de quinoasalade?

  1. Breng de quinoa aan de kook in een grote pan met de bouillon en laat het zachtjes pruttelen (ongeveer 20-25 minuten) totdat de quinoa al het water heeft opgenomen.
  2. Rooster ondertussen de noten in een pan zonder boter of olie en wel de rozijnen en de cranberry's gedurende 10 minuten in warm water.
  3. Maak intussen de dressing door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen. Voeg vervolgens de noten, rozijnen, cranberry's en quinoa bij de dressing, schep alles door elkaar en laat het geheel goed intrekken.
  4. Hak alle verse kruiden fijn en meng die vlak voor het serveren door de salade.
  5. Strooi de granaatappelpitjes over de salade en serveer het met de dunne plakjes Faux filet.