Sluit menu
Home Recepten Hoofdgerecht Glutenvrije bietenburgers met YAM desem

Glutenvrije bietenburgers met YAM desem

Hoofdgerecht
  • 20 minuten + 30 minuten wachttijd
  • 2 personen
  • Glutenvrij
  • Tarwevrij
  • Lactosevrij
  • Koemelkvrij

Glutenvrije bietenburgers, ze zien er niet alleen heel kleurrijk uit ze zijn ook nog eens ontzettend lekker! Smakenbommetjes! Deze glutenvrije bietenburgers maak je heel gemakkelijk zelf. Ze zijn ook nog eens lactosevrij, koemelkvrij, sojavrij én tarwevrij. Serveer ze op een geroosterde YAM desemboterham en je hebt een luxe bietenburger broodje!

Handige tip!

Om het mengsel van de burgers goed aan elkaar te laten plakken is het belangrijk dat je de kikkererwten heel goed fijnmaalt. Deze puree zorgt er namelijk voor dat de burgers niet uit elkaar vallen wanneer je ze bakt. Goed kneden dus!

Wanneer je deze burgers maakt maak er dan direct extra veel, je kunt ze namelijk gemakkelijk invriezen!

Ingrediënten:

  • 4 YAM desem boterhammen
  • 200 g gekookte kikkererwten
  • 1 rode ui - fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook - fijn gesneden
  • 300 g rode biet - grof geraspt
  • 1 el appelazijn
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • Peper en zout naar wens
  • 2 el hummus
  • 1/2 avocado- in plakjes
  • Handje sla
  • Optioneel: kiemen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de kikkererwten in een kom en stamp ze fijn met een stamper, maar niet te fijn, er mogen best wat grove stukken in zitten.
  3. Fruit de rode ui en knoflook voor ongeveer 5 minuten op een zacht vuurtje in een pan met een eetlepel olijfolie tot ze glazig worden.
  4. Voeg de geraspte bieten toe tot de biet gekookt is (6-8 minuten). Voeg daarna de appelazijn toe en haal van het vuur. Voeg dit toe aan de kikkererwten met het gemberpoeder en de kardemom. Voeg peper en zout naar smaak toe en mix alles tot een gelijk mengsel. Is het mengsel erg vochtig? Voeg dan wat glutenvrije havermout toe.
  5. erdeel het mengsel met je handen in 2 a 3 gelijke burgers en leg ze op de bakplaat, bak de burgers voor 15 minuten, draai de burgers dan om en bak ze nogmaals 15 minuten.
  6. Gril de desemboterhammen in tosti ijzer of op een grilplaat.
  7. Besmeer twee boterhammen met hummus, bedek dit met sla. Leg hier bovenop een hamburger.
  8. Bedenk de hamburgers met de plakjes avocado en eventueel de kiemen.
  9. Maak de hamburger af met de overgebleven boterhammen. Genieten maar!

Glutenvrije bietenburgers met YAM desem