Sluit menu
Home Recepten Hoofdgerecht Tomatensoep

Tomatensoep

Hoofdgerecht
  • 40 minuten
  • Glutenvrij

Met tomatensoep kan je eindeloos variëren, wil je bijvoorbeeld met of zonder vlees, rijst of peper…? Altijd lekker, snel en goed vullend! Wij geven je een lekker glutenvrij basisrecept met een aantal variatietips. Alvast een tip: Verdubbel het recept zodat je de (basis) tomatensoep kan invriezen en later gemakkelijk kan variëren met restjes uit je groentela en/of voorraadkast.

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 2 uien, gesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • Groenten naar keuze (bijv. 1 prei en winterpeen)
  • 1 bouillonblokje groenten
  • Verse peterselie of basilicum, gehakt
  • 1 liter water
  • Peper en zout
  • Olie om te bakken
  • YAM brood om erbij te serveren

Bereiding

  1. Was je tomaten en snijd deze in kwarten en verwijder de kronen.
  2. Maak je groenten schoon en snij alles klein.
  3. Verwarm een grote soeppan met wat olie en bak hierin de ui en knoflook.
  4. Doe vervolgens de tomaten erbij en laat die ongeveer 3 minuten mee bakken. Let op dat het niet aanbrandt, dus goed omscheppen!
  5. Schenk 1 liter water in de pan en voeg het bouillonblokje toe. Breng alles aan de kook en zet daarna zachter. Laat het 20 minuten pruttelen.
  6. Gebruik een staafmixer om de alles te pureren tot een mooie gladde tomatensoep. Wil je geen velletjes van de tomaten in je soep haal dan alles door een zeef.
  7. Voeg na het pureren de gesneden groenten toe en andere variatie tips naar wens. Laat dit pruttelen tot de groenten gaar zijn (+- 10 minuten).
  8. Breng de tomatensoep op smaak met peper, zout en verse kruiden.
  9. Serveer de soep met een YAM broodje

Variatietips

  • Voeg gehaktballetjes toe (let op dat je dit maakt met glutenvrij paneermeel of gebruik kruimels van getoast YAM brood om de gehaktballetjes te maken).
  • Voeg rijst, witte bonen of aardappels toe tijdens het koken van de tomatensoep
  • Voeg groenten toe zoals prei, kool, wortels en/of paprika
  • Voeg kip toe (eerst bakken)
  • Voeg gember en/of peper toe voor meer pit 
  • Serveer er taugé en/of lente ui bij (doe dit niet in de soep dat wordt het zacht)
  • Serveer er noten of pitten bij 
  • Serveer er zure room of volle kwark bij voor een frisje
  • Als je geen zin heb om groentes te snijden koop dan voorgesneden soepgroenten

Klik hier voor nog meer super soepen!