Sluit menu
Home Recepten Hoofdgerecht Vegetarische burger

Vegetarische burger

Hoofdgerecht
  • 30 minuten
  • Glutenvrij

Maak zelf eens een vegetarische burger. Deze vegetarische burger op basis van quinoa is echt om te smullen! En deze vegaburger zit ook nog eens boordevol gezonde ingrediënten.

Quinoa, wat is dat precies?

Quinoa komt oorspronkelijk uit Bolivia en Peru. En je zal het misschien niet geloven, maar quinoa is familie van spinazie! Quinoa is dus geen zaad of graansoort, het is officieel een groente. Daarom is quinoa glutenvrij. Let wel op het glutenvrij logo als je quinoa in de winkel koopt, want het kan wel verwerkt worden in fabrieken waar ook andere producten met gluten worden verwerkt.

Dit heb je nodig voor 3 burgers

  • 200 gr gekookte quinoa (afgekoeld)
  • 4 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • broodkruimels van 1 snee YAM brood
  • 1 el verse kruiden (bijv. rozemarijn, peterselie, oregano en basilicum), fijngehakt
  • 100 gr geraspte kaas
  • peper en zout
  • scheut olijfolie
  • 2 eieren
  • 3 YAM bolletjes

Garnering ideeën (helemaal zelf in te vullen)

  • sla
  • saus naar wens (yoghurt, ketchup, ect)
  • verse tomaat
  • alfalfa
  • augurk
  • avocado

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Meng de quinoa, tomaatjes, ui, knoflook broodkruimels, kruiden, kaas en eieren in een kom en roer dit door elkaar
  3. Breng het mengsel op smaak met een snuf peper en zout
  4. Vorm met natte handen 3 burgers, leg ze op een bord en zet ze 10 minuten in de koelkast
  5. Snijd de YAM bolletjes doormidden en rooster deze 5 minuten in de oven. Terwijl de bolletjes in de oven liggen ga je verder met stap 6 en 7
  6. Zet een koekenpan op het vuur met daarin een scheut olijfolie
  7. Haal vervolgens de burgers uit de koelkast en bak ze aan beide zijde bruin in de koekenpan
  8. Haal de bolletjes uit de oven en laat nu de burgers 8 minuten garen in de oven
  9. Smeer de bolletjes in met saus, verdeel wat sla met een tomaat over de broodjes en leg daarop de burgers
  10. Serveer de burgers met een lekkere salade of groenten schotel

Tips

  • De vegetarische burgers kun je een avond van te voren maken en in de koelkast bewaren onder plasticfolie
  • Smeer de broodjes in met yoghurt als frisse saus
  • Maak de burgers eens met doperwtjes of wortel
  • Zeewier is ook heerlijk om door het quinoa mengsel te mengen

Deze vegetarische burgers zijn ook lekker als lunch!