Sluit menu

Vraag & antwoord

Hoe noem je het als je niet tegen gluten kunt?
Coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) of glutengevoelig.

Hoe erg is glutenintolerantie?
Eten met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen en neemt het lichaam belangrijke voedingsstoffen niet op. Dit kan zorgen voor erge vermoeidheid, buikpijn, diarree, afvallen en depressie.

Voor wie is YAM?
YAM is voor iedereen die geen gluten kan of wil eten.

Waar staat het nummer OATS – NL – 051 – 006 voor onder het logo?
OATS: gemaakt van gecertificeerd glutenvrije haver
NL: in Nederland gemaakt en gecertificeerd
051: nummer van de bakkerij en geeft aan dat die bakkerij gecertificeerd glutenvrij produceert
006: is het productnummer, in dit geval is het de YAM desem

Is haver altijd glutenvrij?

Ja, haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag en in de molen komt haver vaak in aanraking met tarwe, gerst, rogge, en raakt zo besmet met gluten. Daarom past alleen haver uit een gecertificeerd glutenvrije keten binnen een glutenvrij dieet. De YAM broodsoorten zijn gebakken op basis van havermeel uit een gecertificeerd glutenvrije keten. Dit is te herkennen aan het nummer onder het glutenvrij logo → OATS – NL – 051 – 006

Is een glutenvrij dieet gezonder?
Daar is geen bewijs voor. Als je zomaar gluten/granen gaat schrappen uit je menu’s  kun je een tekort aan vitamines (B en E) en ijzer krijgen. Veel glutenvrije producten die je nu kunt kopen zijn niet zo gezond. Er zit vaak veel meer zoet, zout en vet in dan in bijvoorbeeld gewoon brood.

Mag iemand met glutenintolerantie wel Speltbrood?

Nee, in speltbrood zitten ook gluten.

Hoeveel dagen is YAM houdbaar?
YAM heeft een ‘tenminste houdbaar tot’ van 4 dagen.

Kan YAM brood in de vriezer?
YAM kan net zoals gewoon brood in de vriezer bewaard worden.
Tip: 600 gram in een keer in de vriezer vraagt veel van je vriezer waardoor de vriezer opwarmt als je er meer dan twee tegelijk invriest. Stop het brood per stuk in het snelvries gedeelte in je vriezer. Een half uur later de tweede. Zo blijft het brood het lekkerst en droogt het brood niet uit.

Waarom heeft YAM een aparte sluiting?
Als je gecertificeerd glutenvrije producten maakt moet je voldoen aan een aantal regels zodat iedereen die het product koopt zeker weet dat het veilig is om te kopen. De YAM zakken zijn extra stevig en worden gesloten en verzegeld met een speciaal tape. Dit zorgt ervoor dat er geen gevaar is voor kruisbesmetting en dat ze luchtdicht zijn. Zo blijft het brood lekker vers en is het veilig glutenvrij.

Waar is YAM te koop?
Jumbo supermarkten, Jumbo online, PLUS supermarkten, Deen.nl, De Zaailing, glutenvrijemarkt.com, glutenvrijewebhop.nl en Belgie.

Wat is vlozaad?
Vlozaad of Psyllium zaad, zijn de gedroogde zaden van de ‘Plantago afra’ plant.

Op de verpakking staat ‘lactosevrij / koemelk vrij’, maar YAM bevat wel boteraroma?
Het boteraroma in YAM is geen natuurlijk aroma, daardoor zit er géén lactose en koemelk in (bron: Sonneveld). Het YAM brood en de bakkerij zijn lactose en koemelkvrij.

Bevat YAM jodium?
Ja, de YAM broodsoorten bevatten bakkerszout. Bakkerszout is keukenzout waaraan jodium is toegevoegd. Jodium is belangrijk voor een goed werkende schildklier.