Sluit menu
Home Voedingsmiddelen en hun gezondheidswaarde

Voedingsmiddelen en hun gezondheidswaarde

voedingstips

In dit artikel geeft Ralph Moorman je voedingstips over 10 verschillende producten. Waar moet je op letten bij het eten van deze producten en zijn wel ze allemaal even gezond?

Eieren

Eieren zijn een prima bron van eiwitten met een hoge biologische waarde. De eidooier is ook een goede vetbron en een leverancier van vetoplosbare vitamines. Doordat de eidooier cholesterol bevat, kwam ei ten onrechte in het verdachtenbankje als veroorzaker van hart- en vaatziekten. De link van cholesterol en verzadigd vet met hart- en vaatziekten is inmiddels achterhaald, dus een maximum van 2 eieren per week aanhouden vanwege de vetten is niet nodig. Let wel op dat je niet intolerant of allergisch bent voor ei. Als je merkt dat je een loom wordt of huiduitslag krijgt na het eten van ei, is het verstandig om de klachten te bespreken met een huisarts.

Pompoen

Pompoen is familie van de meloen. Het is in veel gerechten te verwerken en bevat een hoog vochtgehalte. Bruikbaar als koolhydraatbron in de avondmaaltijd, als basis voor soep of tapenade en voor taarten/quiche. De pitten van de pompoen zijn ook een prima voedingsbron. Naast de bekende oranje pompoen is er ook de patisson (de winterpompoen) en de spaghettipompoen. Probeer eens deze heerlijke pompoensoep of pompoentaartjes!

Rood vlees

Rood vlees is de naam voor rood gekleurde vleessoorten zoals rund, geit, lam en varken. Veel artsen raden aan rood vlees te beperken omdat uit onderzoek is gebleken dat er een link is met darmkanker. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn; het heemijzer, de zwarte randjes die kunnen ontstaan bij het bakken, maar ook de nitriet die gebruikt wordt in bewerkte vleessoorten voor de houdbaarheid. Het is lastig een expliciete uitspraak te doen. De onderzoeken die gedaan zijn, maken geen onderscheid tussen de vleessoorten onderling en of ze bewerkt zijn. Rood vlees is een leverancier van ijzer, creatine en eiwitten met een hoge biologische waarde. Schrap rood vlees dus niet helemaal uit je voedingspatroon, maar kies liever voor onbewerkte vleessoorten (liefst biologisch en grasgevoed) en varieer met gevogelte, vis en plantaardige eiwitbronnen.

Glutamaten / E621

Glutamaten en E621 worden in veel hartige levensmiddelen gebruikt als smaakversterkers. Deze smaakversterker zorgt voor de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter en wordt ook wel umami genoemd. Het gebruik van glutamaten kan kostenbesparend zijn, omdat het de smaken versterkt hoeven er minder dure kruiden gebruikt te worden. Glutamaten zijn aminozuren die voorkomen in veel eiwitten die we dagelijks eten. Deze smaakversterker komt vrij bij onder andere het fermenteren van soja, maar kan ook gemaakt worden uit gist of zeewier. De bekendste variant glutamaat is E621, ook wel MSG (mono sodium glutamate) of ve-tsin genoemd. Alle vormen van geïsoleerde glutamaat kunnen lichamelijke klachten geven, variërend van darmproblemen tot hoofdpijn en hartkloppingen. Glutamaat is een natuurlijke stof in voeding, maar de geïsoleerde vorm in een verhoogd gehalte is alles behalve natuurlijk en kun je beter vermijden.

Vergeten groenten

Pastinaak, aardpeer en schorseneren allemaal groenten die in de vergetelheid zijn geraakt. Toch krijgen ze de laatste jaren weer meer aandacht. Consumenten gebruiken steeds liever oude gewassen in plaats van genetisch gemodificeerde groentesoorten. Ook op het gebied van granen is de trend aan het verschuiven naar oergranen, zoals bijvoorbeeld spelt. Door selectieve teelt bij plantenveredeling kunnen betere producteigenschappen nagestreefd worden aan de ene kant, aan de andere kant gaan er ook producteigenschappen verloren. Dit alles is op experimentele basis en het is niet duidelijk wat het gevolg is voor de gezondheidswaarde.

Quinoa

Quinoa is een glutenvrije pseudograansoort die ook wel als superfood gepromoot wordt vanwege het relatief hoge eiwitgehalte en de hoeveelheid vitamines en mineralen. Het is in korte tijd zeer populair geworden, waardoor het aanbod de vraag nauwelijks aankan. Vandaar dat er nu initiatieven worden opgestart om ook in Nederland quinoa te verbouwen. Eigenlijk bestaan er geen superfoods, alleen supervoedingspatronen. Zorg dus voor voldoende variatie in koolhydraatbronnen.

Goede koolhydraatbronnen zijn;

  • Glutenvrije graansoorten; rijst, boekweit, amaranth, teff, gierst en haver (glutenvrije variant).
  • Knollen; aardappel, zoete aardappel, koolrabi en knolselderij.
  • Wortels; winterpeen en pastinaak.
  • Peulvruchten; erwten, bonen en fruit.

Zuivel

In het Hormoonfactorprogramma wordt zuivel niet aangeraden, behoorlijk
wat mensen krijgen klachten door de melksuiker lactose en het eiwit caseïne. Voorbeelden van deze klachten zijn; luchtweg-, holte-, darm- en huidproblemen en gewrichtsklachten. Over lactose-intolerantie is veel bekend, maar wat veel mensen niet weten is dat het eiwit caseïne in koemelkproducten een boosdoener kan zijn. Het is per persoon afhankelijk of je klachten ervaart of niet, daarnaast zijn er verschillende soorten caseïne, sommige geven klachten en sommige niet. Schapen- en geitencaseïne kunnen soms makkelijk verdragen worden door iemand met een koemelkallergie of intolerantie. Bij klachten is altijd het advies om naar de huisarts te gaan en een allergietest te doen.

Ghee

Ghee is een Indiase vorm van geklaarde boter. Door het specifieke klaringsproces blijft vrijwel alleen het botervet over en worden bijna alle water, lactose- en caseïneresten verwijderd. Met dit proces ontstaat een nootachtige aroma. Bij het bakken met ghee ontstaan er minder schadelijke stoffen dan bij boter, door de afwezigheid van eiwitten. Daarnaast zal de olie minder spatten omdat ghee geen water meer bevat. Ghee, maar ook boter en kokosvet zijn prima bakvetten. Olijfolie kan ook gebruikt worden om te bakken. Gebruik je extra vierge? Bak dan liever op laag vuur, er kunnen namelijk schadelijke stoffen ontstaan bij de verhitting van deze vorm van olijfolie. Het is goed om te variëren met oliën en vetten, voor een veelzijdig voedingspatroon.

Glutenvrije meelsoorten

Er zijn allerlei glutenvrije meelsoorten, zoals rijstmeel, boekweitmeel, quinoameel, maismeel en teffmeel. Meel kan ook gemaakt worden van noten en zaden, zoals amandelmeel. Een nadeel van dit soort meel is dat de vetten erin meervoudig onverzadigd zijn. Door verhitting zal dit deels oxideren (met zuurstof reageren). Meestal geen probleem, omdat amandelmeel met speciale gelegenheden gebruikt wordt. Het is niet aan te raden om er iedere dag brood van te eten. Wellicht overbodig te zeggen, maar amandelmeel kun je niet gebruiken als je een notenallergie hebt.

Boekweitmeel

Boekweitmeel valt onder de witmeelsoorten en dat betekent dat er vezels uit verwijderd zijn. Net zoals bij witbrood, zou het eten van uitsluitend boekweit de bloedsuiker snel verstoren. De snelheid van de stijging van de bloedsuiker na het eten van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in glycemische index (GI). Op internet zijn verschillende tabellen te vinden. De glycemische waarde gaat altijd over dat voedingsmiddel en niet over een hele maaltijd. Door het toevoegen van vezels, vetten en eiwitten kan de snelheid van de suikerstijging vertraagd worden.

Geschreven door Ralph Moorman, www.dehormoonfactor.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *