Sluit menu
Home Wat is zuurdesembrood?

Wat is zuurdesembrood?

YAM desembrood

Desembrood is helemaal hip! Maar wat is desembrood? Heel vroeger bakten de Egyptenaren al met desem, eigenlijk helemaal niets nieuws dus. Toch heeft het in de loop der jaren een hele andere smaak gekregen. Tegenwoordig is het een meer robuuste boterham met een knapperige korst. Er zijn zelfs glutenvrije varianten gekomen op het traditionele zuurdesembrood. Klinkt heerlijk toch?

Wat is desembrood en is het glutenvrij?

Bij het maken van ‘gewoon’ brood wordt er gist aan het deeg toegevoegd om het te laten rijzen. Dat is bij desembrood anders. Bij het maken van desembrood wordt desem toegevoegd als rijsmiddel in plaats van gist. Klinkt best logisch. Desem is een papje gemaakt van bloem of meel gemengd met water. Bacteriën zorgen ervoor dat het papje verandert in desem. Bij het maken van zuurdesembrood wordt een deel van het desem papje toegevoegd aan het deeg om het brood te laten rijzen.

Spontane fermentatie wordt dit natuurlijke proces van gisten ook wel genoemd. Door de fermentatie ontstaat de typische fris-zure smaak en geur van zuurdesembrood. Desem zorgt er ook voor dat het brood steviger is dan gewoon brood. Het gist in gewoon brood maakt het brood juist luchtiger en geeft het brood meer volume.

Glutenvrij zuurdesembrood van YAM

Zuurdesembrood is van nature niet glutenvrij. Wij zijn de uitdaging aangegaan om ons eigen glutenvrije zuurdesembrood te maken. Zo is de YAM desem ontstaan. Dit brood is gemaakt met desem op basis van rijstmeel, om het zo glutenvrij te maken.

In normaal brood zorgen gluten en suiker voor de typische broodstructuur. In de YAM desem zitten geen gluten of suiker, wat het lastig maakt om er toch een lekker broodje van te bakken. Toch hebben we ons best gedaan om ons zuurdesembroodje die typische licht fris-zure smaak te geven. En mét resultaat, al zeggen we het zelf.

Waarom is de YAM desem niet gesneden?

Het duurt ongeveer 48 uur om een YAM desembrood te maken. Door de vaste structuur duurt het nog eens 8 uur langer voor het desem brood gesneden kan worden. Als we hier op zouden wachten, zou de YAM desem pas een dag later in de winkel liggen. Vandaar onze keuze om de YAM desem ongesneden te laten. Zo blijft het brood gegarandeerd lekker vers!

Wat zit er in YAM desem?

De Yam desem zit boordevol smaak door de volgende ingrediënten;

  • Water
  • Gecertificeerd glutenvrije en vezelrijke havervlokken
  • Biologisch rijstmeel
  • Biologisch zuurdesem
  • Plantaardig kokosvet
  • Biologisch kikkererwtenmeel
  • Biologisch vlozaad
  • Bakkerszout

De YAM desem vrij van;

  • Toegevoegde suikers
  • Gist
  • Gluten of sporen van gluten
  • Soja
  • Koemelk
  • Ei
  • Lactose

Glutenvrij broodbeleg

Benieuwd hoe je een YAM desem boterham lekker kunt beleggen? Bekijk dan onze recepten voor glutenvrij broodbeleg!

Tineke van Dijk schreef:

Hoeveel vet zit er in het brood??
Ik mag geen verzadigd vet. (dieet MS patiënt)
Moet ik dit brood dan laten staan ??

Nadine schreef:

Wat zorgt er bij dit brood voor dat je suikerspiegel stabiel blijft, het niet aanwezig zijn van gluten of het zuurdesem ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *